Thursday, 25 April 2013

PESANAN UNTUK PENGUNDI PULAU PINANG

Imbas Lalu

PRU12 telah memberi rezeki terkejut kepada GUAN ENG dan DAP di Pulau Pinang. DAP dan Pakatan Rakyat diberi mandat sebagai kerajaan di Pulau Pinang dan YB Lim Guan Eng, anak jati bukan Pulau Pinang di angkat menjadi Ketua Menteri. 

Tetapi, kenapa Kerajaan BN tewas secara mengejut di Pulau Pinang. Sedangkan rekod BN adalah amat cemerlang dengan menjadikan Pulau Pinang sebagai antara negeri yang terkaya dan maju di MALAYSIA. Tetapi BN kalah pada PRU 12 di Pulau Pinang. 
Punca-Punca Kekalahan BN 


1. kekalahan " tanpa kerusi " oleh Gerakan dan MCA adalah berpunca daripada sentimen emosi protes majoriti pengundi-pengundi PRU 12 terhadap "janji tidak ditepati" oleh Kerajaan BN

2. "ditambah nilai kebencian " dan " anti UMNO " yang terlalu ekstrim yang di pupuk oleh DAP dan Guan Eng sejak september 2007 hingga semasa berkempen dalam PRU 12. 


Nasib Pulau Pinang?

PRU 13 menjelang tiba, Guan Eng dan DAP yang sekarang ini mempunyai 19 kerusi DUN majoriti pengundi-pengundi masih amat yakin yang 19 kerusi ini tetap akan menjadi milik DAP dan tidak boleh digugat oleh Gerakan ataupun MCA. Ini bermakna Guan Eng dan para strategist DAP telah melakukan semua langkah-langkah strategi "untuk mengekalkan kuasa" di 19 DUN tersebut dengan strategi "memberi dan menerima" di DUN-DUN tersebut selama 5 tahun mereka berkuasa. 


Sumbangan BN?

Tetapi sejak 5 tahun, BN Pulau Pinang dan Perdana Menteri cuba menyedarkan minda pengundi-pengundi Pulau Pinang supaya kembali berfikir bahawa kesejahteraan yang di rasai sekarang adalah warisan dan hasil usaha daripada dasar-dasar kerajaan BN terdahulu. Oleh itu rakyat Pulau Pinang terutamanya para pengundi boleh merasa nikmat dan kesejahteraannya pada masa ini dan pastinya janji BN Pulau Pinang akan terus membina Pulau Pinang yang sejahtera dengan pembangunan yang berstruktur sekiranya BN kembali memerintah Pulau Pinang.
Pengundi-pengundi Pulau Pinang wajib berfikir dan membuat pertimbangan, nikmat pembangunan di Pulau Pinang yang akhirnya mendorong kepada kesejahteraan ekonomi Pulau Pinang adalah kerana dasar-dasar jangka panjang Kerajaan BN terdahulu. Nama-nama pemimpin besar BN seperti Tun Lim Chong Eu dan Tan Sri Koh Tsu Koon adalah arkitek pembangunan Pulau Pinang bukannya Guan Eng. Guan Eng hanya menjadi penerus kepada landasan yang telah sedia ada. 


Sumbangan DAP/PKR?

Pengundi-pengundi di Pulau Pinang perlu berfikir sejenak, sejak 5 tahun yang lepas apakah landasan baru yang di bawa oleh Guan Eng ? Adakah CAT, Laluan Bawah Laut ataupun dasar jimat kerajaan negeri adalah sebagai landasan baru DAP? Masihkah pengundi-pengundi Pulau Pinang ingat janji-jani Guan Eng dan DAP sebaik saja memenangi PRU 12? Jawapannya ialah "janji tidak ditepati " oleh Guan Eng.
 Sekiranya pembinaan laluan bawah laut yang menjadi agenda Guan Eng untuk menyelesai masalah kesesakan jalan raya, sedangkan pembinaan Jambatan Pulau Pinang kedua belum beroperasi tapi kajian sudah boleh membuktikan Jambatan ini boleh selesaikan masalah tersebut, jadi apa perlunya laluan yang kosnya cukup tinggi dan membazir serta mengancam alam sekitar dibina. Kata Teng (Pengerusi BN Pulau Pinang) -" The direction of the state is actually aimless. They dont have any policy or blue print for Penang "(NST 10/6/2012). Oleh itu Guan Eng dan DAP sentiasa mempunyai dilema dalam setiap tindakan mereka.


Masihkah Ada Masa Depan?

Realitinya kepada pengundi-pengundi di Penang terutamnya pengundi berbangsa Cina adalah Guan Eng dan DAP sedang bermain strategi politik dalam survival mereka di Pulau Pinang. Mereka bermain politik dalam dasar CAT, yang telus kepada syarikat-syarikat gergasi tertentu sahaja yang juga boleh dipersoalkan tindakan mereka. Dasar Jimat cermat Kerajaan Negeri yang tidak mahu berbelanja untuk pembangunan rakyat yang akhirnya menyusahkan rakyat dan ini bukan dasar yang baik kerana membiarkan rakyat menangung penderitaannya. Mungkin dasar kerajaan Guan Eng ialah untuk mengurang difisit tapi impaknya rakyat yang tanggung masalahnya. Tetapi sekiranya peruntukan diberi untuk berbelanja kepada pembangunan rakyat sudah pasti ia dapat mengurang masalah rakyat. Barulah ialah adalah dasar berbelanja yang berhemat seperti apa yang pernah di buat oleh Ketua Menteri BN dahulu. 

Tindakan Bijak?

Para pengundi-pengundi di Pulau Pinang perlu ingat bahawa Guan Eng dan DAP cuba bermain " mind game " dengan mereka. Ini kerana apabila Guan Eng dan DAP sudah memasuki "tempoh" nyawa-nyawan ikan, baru mereka mula mengistiharkan yang Kerajaan DAP dan Pakatan Rakyat Pulau Pinang akan melaksanakan projek mega seperti "The Undersea Tunnel", Jalan Lebuhraya di Pulau Pinang (kedua-dua projek yang kos masih kita keliru samada RM 8 billion atau RM 6.3 billion ataupun RM 4.8 billion ) dan pengumuman untuk Projek "The Penang Paradigm 2013-2023. Semua program ini di umumkan diambang PRU 13. Persoalannya kenapa Guan Eng dan DAP tak umumkan pada tahun 2008 sebaik saja mereka menang ataupun pada 2009 selepas setahun mereka menang PRU 12. Inilah kelemahan ketara Kerajaan Guan Eng dan DAP Pulau Pinang.
Semua analisa tadi, jelas bercorak dan bermatlamatkan politik Guan Eng dan DAP yang cuba mempertahan survival untuk terus bertapak di Pulau Pinang. Para pengundi perlu tahu dan perlu ingat bawa kunci pembangunan Pulau Pinang masih seperti pasaran saham yang boleh naik dan boleh turun bila-bila masa. Kerajaan Pulau Pinang bukan nya yang menyimpan kunci pembangunan tersebut. Tetapi yang menyimpannya masih lagi kerajaan Pusat. Kerajaan Pusat yang menjadi penjaga gate nya (gate keeper) yang akan menentukan pembangunan Pulau Pinang. Mereka perlu ingat banyak projek-projek besar di Pulau Pinang adalah projek Kerajaan Persekutuan yang lakukan dan Kerajaan Persekutuan tidak melakukan diskriminasi kepada rakyat Pulau Pinang walaupun majoritinya memilih DAP dan Pakatan Rakyat. Sebagai renungan kepada PARA PENGUNDI PULAU PINANG kita petik kata-kata Teng Pengerusi BN Pulau Pinang - " I have a vision for developing Penang " dan " The previous leadership has laid the foundation and we will buil on it" (NST 10/6/2012) . Persoalannya perlukah pengundi-pengundi memilih Guan Eng, DAP dan Pakatan Rakyat dalam PRU 13 atau perlukah Pengundi-pengundi mengekalkan Pakatan Rakyat menjadi kerajaan Negeri selepas PRU 13 selepas kegagalan mereka.

No comments:

Post a Comment